СПОМЕН ПАРК «БУБАЊ»
2.12.2014


БУБАЊ је узвишење на југозападном делу града Ниша, у Градској општини Палилула, на коме су за време Другог светског рата окупатори стрељали преко 10.000 цивила. Као историјска локацији, на којој је сахрањен велики број Нишлија, али и становника из других средина, «Спомен парк Бубањ» је уједно и највећи парковски простор у Нишу са површином од око 60 хектара.

После рата, ово стратиште је претворено у спомен парк, у коме се истиче споменик "Три песнице" израђен у облику великих бетонских армираних скулптура.

Пре споменика у виду песница, у источном делу данашње бубањске шуме, ово стратиште обележено је 1948. године спомеником у облику зарубљене пирамиде од тесаног камена, нешто вишим од два метра. На врху се налазила звезда петокрака. Споменик и данас постоји, а крај њега се још увек пале свеће.

Конкурс за израду идејног решења споменика најпре је расписан 1953. године. Приспело је 20 радова, али ни један није прихваћен. Нови конкурс расписан је јула 1959. године, када су додељене две друге награде: архитекти Михајлу Митровићу из Београда и Ивану Саболићу из Загреба. Након неколико усвојених примедби, септембра 1959. прихваћено је споменично и урбанистичко решење вајара Саболића и његових сарадника. Изградња споменика почела је 1962. Споменик, рад загребачког вајара Ивана Саболића, је свечано откривен 13.октобра 1963. године у склопу прославе 20.годишњице Прве јужноморавске бригаде и прославе Дана ослобођења Ниша.

Свака од три песнице је различите величине и то 13, 14 и 16 метара и представљају симбол мушке, женске и дечије руке које пркосе непријатељу због тога што су на Бубњу стрељане и читаве породице.

Недалеко од споменика «Три песнице» налази се и зид са рељефом на коме су симболично приказана страдања на подручју Бубња и логора «Црвени крст», као и амфитеатар са 1000 места. Међутим, иако је овај комплекс под заштитом државе, након распада Југославије у протеклом периоду је делимично запуштен. Како би уредили овај простор и довели га у стање које он својим историјским наслеђем заслужује, али и положајем и потенцијалима које поседује, Градска општина Палилула је уз подршку Града осмислила више пројеката са циљем уређења спомен парка уз помоћ донатора и ЕУ. “Од овог спомен парка желимо да направимо туристичку дестинацију коју ће посећивати екскурзије ђака из Региона, али и бројни гости из земље и иностранства - каже Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула. На овај начин, желимо да очувамо нашу историјску баштину, утичемо на подизање свести код младих, подстакнемо боравак у природи и очување животне средине, али и допринесемо обогаћивању туристичке понуде општине Палилула и Града Ниша. Треба напоменути да је овај комплекс користе извиђачи као место за камповање, основне и средње школе за обављање наставе у природи. Осим тога, парк «Бубањ» користе и бројни спортски клубови, као и друге организације цивилног друштва за своје редовне активности. Нашим пројектима, истиче Џунић, желимо да оспособимо парк за већи број корисника. Бубањ је наша «зелена оаза» којом се поносимо. Партнерским пројектом «КУЛТУР», са општином Бобов дол у Бугарској уз подршку ЕУ, реконструисали смо амфитеатар и већи део стаза у парку. Предстоји редовно одржавање и већа брига заједнице за ово спомен обележје. (Д.Видојковић)